Zmarł kapelan Solidarności Podbeskidzia

2020-06-20

W piątek 19 czerwca 2020 w nocy zmarł ks. prałat Zbigniew Powada, długoletni proboszcz katedralnej parafii św. Mikołaja w Bielsku-Białej, zasłużony kapelan i wierny przyjaciel NSZZ Solidarność. Wieloletni diecezjalny duszpasterz ludzi pracy. W lipcu skończyłby 74 lata.

Uroczystości pogrzebowe śp. ks. prałata Zbigniewa Powady w bielskiej katedrze św. Mikołaja zainauguruje we wtorek, 23 czerwca 2020 masz święta wieczorna o godz. 18:30. Po niej, do godz. 22:00, wierni będą mogli pomodlić się w katedrze przy trumnie zmarłego kapłana. Następnego dnia – w środę 24 czerwca 2020 – o godz. 14:00 rozpocznie się msza św. pogrzebowa. Po nabożeństwie kondukt pogrzebowy odprowadzi ciało śp. ks. Zbigniewa Powady na miejsce wiecznego spoczynku na cmentarzu parafialnym przy ul. Grunwaldzkiej. Pełen program uroczystości pogrzebowych jest dostępny tutaj.

Ks. prałat Zbigniew Powada urodził się 23 lipca 1946 roku w Dębowcu k. Skoczowa. Po ukończeniu Wyższego Śląskiego Seminarium Duchownego w Krakowie przyjął święcenia 30 marca 1972 w Katowicach.

Pracował jako wikary w parafiach Najświętszego Serca Pana Jezusa w Jastrzębiu-Zdroju, św. Antoniego w Rybniku i Wszystkich Świętych w Pszczynie. W sierpniu 1982 roku został skierowany – jako wikary – do pracy w parafii św. Mikołaja w Bielsku-Białej. Rok później rozpoczął pracę jako proboszcz tej parafii. Pełnił ją przez 33 lata. W 1984 został opiekunem Duszpasterstwa Ludzi Pracy, będącego miejscem spotkań i współpracy działaczy zdelegalizowanej Solidarności. Był aktywny w niesieniu pomocy represjonowanym. Za swą działalność był inwigilowany i represjonowany przez komunistyczną Służbę Bezpieczeństwa.

Ks. prałat Zbigniew Powada pełnił także funkcję kapelana podbeskidzkiej Solidarności, diecezjalnego duszpasterza ludzi pracy oraz kapelana bielskiego Klubu Inteligencji Katolickiej. Co miesiąc w bielskiej katedrze sprawował msze święte za Ojczyznę – ostatnią z nich odprawił pięć dni przed swoją śmiercią – w niedzielę, 14 czerwca 2020.

(red)