Zadbaj o jeden procent

2013-02-04

Wiesz już na co przeznaczysz jeden procent swojego podatku w tym roku? Oddasz fiskusowi na wielotysięczne premie dla (geld)marszałków Sejmu lub urzędników NFZ czy przekażesz Organizacji Pożytku Publicznego, które dbają o zwykłych ludzi? Klub Inteligencji Katolickiej w Bielsku-Białej zwraca się z prośbą o przekazanie 1 proc. podatku na działalność Katolickiego Domu Opieki „Józefów”.

Jeden procent swojego podatku możemy przekazać jedynie organizacji pożytku publicznego, znajdującej się w wykazie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, którym w tym wypadku jest Klub Inteligencji Katolickiej w Bielsku-Białej. To on bowiem prowadzi „Józefów”, będący domem dziennego pobytu dla osób starszych. Obecnie powstaje przy nim również Dom Pomocy Społecznej Matki Bożej Nieustającej Pomocy, w którym przewidziane jest zapewnienie opieki pielęgniarsko-medycznej oraz wyżywienia przez całą dobę. Zlokalizowany jest on przy ul. Grzybowej 8 w Bielsku-Białej, w otoczeniu zieleni i sąsiedztwie lasu oraz przystosowany jest dla osób niepełnosprawnych. W części mieszkalnej znajdują się pokoje jedno- lub dwuosobowe wraz z tarasami i węzłami sanitarnymi. Część ogólna obejmuje świetlicę, jadalnię, salę do zajęć terapeutycznych i rehabilitacji, a także kaplicę Matki Bożej Łaskawej.

Aby przekazać jeden procent podatku należy w odpowiednich rubrykach zeznania podatkowego, formularza PIT (które zatytułowane są „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego OPP”) wpisać nazwę organizacji pożytku publicznego – w przypadku „Józefowa” Klub Inteligencji Katolickiej w Bielsku-Białej – oraz numer KRS 0000010905, pod którym widnieje w Krajowym Rejestrze Sądowym. Wpisujemy także kwotę, którą chcemy przekazać – nie może ona jednak przekraczać 1% podatku należnego, wynikającego z zeznania podatkowego, po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół. Jednocześnie w części „Informacje uzupełniające”, w rubryce „Cel szczegółowy 1%” (w zależności od składanego formularza: poz. 132 w PIT-28, poz. 308 w PIT-36, poz. 108 w PIT-36L, poz. 127 w PIT-37, poz. 61 w PIT-38) należy wpisać Katolicki Dom Opieki „Józefów”. Każdy podatnik ma prawo wyrazić zgodę na podanie swych danych osobowych (imienia, nazwiska oraz adresu) organizacji pożytku publicznego, którą wsparł darowizną. Informacje te przekazuje urząd skarbowy. Zgodę podatnik wyraża w formularzu PIT, zakreślając odpowiednią rubrykę (poz. 134 w PIT-28, poz. 310 w PIT-36, poz. 110 w PIT-36L, poz. 129 w PIT-37, poz. 63 w PIT-38).

Przekazując jeden procent swojego podatku na organizacje pożytku publicznego nie ponosi się żadnych kosztów, ani nie trzeba wypełniać żadnych innych dokumentów. Nic nie oszczędza się także nie przekazując takiej darowizny – trzeba zapłacić dokładnie tyle samo podatku co wcześniej, tylko o losie tych pieniędzy decydować będą partyjni koledzy Donalda T., a nie my sami. Czy zatem wiesz już komu przekażesz jeden procent swojego podatku – wymagającym pomocy ludziom starszym, czy wypłacającym sobie wielotysięczne nagrody politykom? Każdy ma wybór.

(rd)