Podwyżka na dwa razy

2015-07-23

Dwie podwyżki wynagrodzeń zasadniczych dla całej załogi – pierwsza obowiązująca od 1 lipca 2015, zaś następna od 1 stycznia 2016 – wprowadzenie najniższej stawki zakładowej wyższej o 170 zł od aktualnie obowiązującej płacy minimalnej oraz wliczenie do płacy zasadniczej części premii frekwencyjnej, a także utworzenie nowej premii wydajnościowej przewiduje porozumienie płacowe wynegocjowane przez NSZZ Solidarność i podpisane w bielskim Marpolu.

Od 1 lipca 2015 wynagrodzenia zasadnicze wzrastają w tej spółce o 120 zł miesięcznie. Podwyżka jest w równej wysokości dla wszystkich.

Jednocześnie do stawki zasadniczej każdego pracownika wliczone będzie dodatkowo 50 zł z dotychczasowej premii frekwencyjnej (która tym samym wynosić będzie obecnie 200 zł). Takie rozwiązanie powoduje, że wspominane pół stówki wszyscy pracownicy mają zagwarantowane zawsze, bez względu na liczbę nieobecności w pracy, czy też postoje. Dodatkowo mają przy tym zapewnione wyższe składniki wynagrodzenia naliczane od podstawy, np. dodatek za godziny nadliczbowe.

W efekcie najniższe wynagrodzenie w Marpolu od 1 lipca 2015 wynosi 1.920 zł, czyli o 170 zł więcej niż obecna płaca minimalna (1.750 zł).

Także od połowy bieżącego roku (czyli 1 lipca 2015) wprowadzona zostaje w Marpolu premia wydajnościowa, która wydzielona została z obecnej premii uznaniowej. Dyrekcja początkowo zamierzała przekształcić w całości premię uznaniową w wydajnościową, ale na takie rozwiązanie nie było zgody pracowników, a tym samym reprezentującej ich NSZZ Solidarność. Ostatecznie uzgodniono, że do funduszu premii wydajnościowej przekazane zostanie po 80 zł miesięcznie z premii uznaniowej (której maksymalna miesięczna wysokość tym samym spadnie do 420 zł). Premia wydajnościowa wynosi do 80 zł miesięcznie, przy czym aby uzyskać ją w pełnej wysokości konieczne będzie wykazanie się wydajnością na poziomie co najmniej 100 proc. W niższej wysokości (60-70 zł) premię otrzymają pracownicy, których wydajności wynosić będzie minimum 95 proc. Przy czym w przypadku pracowników produkcyjnych wydajność liczona będzie indywidualnie (z wykonania zleconych zadań), zaś dla pozostałych zatrudnionych jako średnia wykonania planu przez dział lub zakład. Co ważne choć wysokość premii wydajnościowej ustalona jest miesięcznie, to jednak naliczana i rozliczana będzie ona raz na kwartał. Zatem do pracownik może wówczas otrzymać 240 zł (czyli 3 raz 80 zł).

Natomiast od 1 stycznia 2016 wynagrodzenia zasadnicze w Marpolu wzrosną o kolejne 80 zł miesięcznie. Ta podwyżka również będzie naliczona w równej wysokości. Tym samym równocześnie najniższe wynagrodzenie w Marpolu od 1 stycznia 2016 wynosić będzie 2.000 zł.

Również od początku 2016 wzrośnie premia wydajnościowa, która wynosić będzie 120 zł miesięcznie, czyli 360 zł kwartalnie (gdyż cały czas tak będzie wypłacana). Jej podwyżka nie będzie już jednak w żaden sposób związana z premią uznaniową, która pozostanie na nie zmienionym poziomie. Jednym słowem wyższa premia wydajnościowa będzie elementem wynegocjowanego wzrostu wynagrodzeń.

Należy przy tym podkreślić, że dzięki jedności załogi bielskiego Marpolu oraz solidarnemu wsparciu żądań płacowych zgłaszanych przez nasz związek w tej spółce płace rosną systematycznie już kolejny rok z rzędu (więcej czytaj tutaj). Jedność i solidarność to bowiem najskuteczniejsza broń zorganizowanej załogi.

(red)